Vakmisszió csoport előadása a Derzsi utcai telephelyen

Vakmisszió csoport előadása a Derzsi utcai telephelyen

2022.10.06.

Az előadáson óvodánk nagycsoportosai vettek részt. Ezzel az érzékenyítő programmal cél volt egy látó ember mellett egy vak ember elfogadása, befogadása, hiszen egy vak ember is tud mesét mondani, mesejelenetet eljátszani, illetve bevonni a gyerekeket a mesejelenetbe, játékokba, együttműködni a gyerekekkel. Ez nagyszerűen megvalósult, és a kutya, vakond plüss állatok mellett az ő kis vakvezető kutyája is megjelent (plüss kutya formájában, hámmal a hátán), illetve ő maga is beleszövődött a mesébe.

Míg Peti (vak ember) kutyájának a neve adott volt: Bodza, addig a játék kutyának és vakondnak (aki sötétségben lakik) a gyerekek adtak nevet, a kutya neve Kristály lett, vakond neve: Máté. A két állat barátságuk jeléül együtt sütöttek, együttműködtek, a látó kutya segítette Mátét, a vak vakondokot, illetve fordítva is megtörtént, hiszen a sütemény előkészítése, kiszúrása, sütése Máté otthonában történt, ahol Kristály nem látott, hanem a szaglására volt utalva. Ezzel is érzékeltette Peti a vak ember, hogy kis segítséggel, együttműködéssel, elfogadással egy vak ember is tud segíteni egy látó társán.

Peti bevonta a gyerekeket egy interaktív játékba, melyben segített Balázs a látó ember, mint fűszerek felismerése becsukott szemmel, szaglás útján (kakaó, fahéj, kókuszreszelék), vagy a süti kiszúró formák felismerése tapintás útján ugyancsak csukott szemmel, illetve kutya játékának, a csörgőlabda helyzetének meghallása becsukott szemmel. A mese vége után Balázs a látó ember által feltett kérdésekre a gyerekek jól válaszoltak, megismerkedhettek a fehér bottal, ami nem Bodza (Peti kutyája) kedvence, inkább a hátán lévő „kapaszkodó hámot” szereti, így segítve Petit a gazdáját mindenben. A gyerekeknek azt is bemutatta Balázs a látó ember, hogy miként kell segítés gyanánt megszólítani egy vak embert, és ha nincs szükségük segítségre, ne sértődjenek meg!

Zárásként a gyerekek elmondhatták melyik állat tetszett nekik? Érdekes, hogy a legtöbb gyereknek Kristály tetszett, mert ő segített Máténak, és barátja lett Máténak!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA